De redder in nood – 100 jaar Reddingsbrigade Nederland

De redder in nood stelt de mensen voor die zich bij de Reddingsbrigade Nederland dag en nacht inzetten voor het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. De auteurs hebben met tientallen betrokkenen gesproken en hebben tot nu onbekende bronnen ontdekt.

De Reddingsbrigade – opgericht aan het eind van de zomer van 1917 – heeft in haar honderdjarige bestaan niet alleen haar ledenbestand, maar ook de samenleving enorm zien veranderen.

Dit boek beschrijft de geschiedenis van een dynamische brigade. Of het nu gaat om de beroemde schrijver Godfried Bomans, die begin jaren vijftig met zijn luchtballon neerstort in de Noordzee, of om een stel hippies dat onder invloed van geestverruimende middelen in de jaren zeventig in de Kralingse Plas valt – de brigadeleden staan zonder onderscheid des persoons paraat en grijpen in.

De Reddingsbrigade neemt niet alleen haar werk heel serieus, maar ook haar opleiding en training. Om fit te blijven doen veel brigadeleden aan Lifesaving. Deze sport komt dan ook uitgebreid aan bod. Maar wist u ook dat de Reddingsbrigade zich bezighoudt met ijsreddingen? En met het opstellen van instructies voor mensen die met hun auto te water geraken?

De redder in nood plaatst de Reddingsbrigade op een frisse manier en in een toegankelijke stijl midden in de Nederlandse samenleving. Het is een eerbetoon aan honderd jaar Nederlandse inventiviteit in de strijd tegen de verdrinkingsdood.

Het eerste exemplaar van dit jubileumboek werd op 16 september 2017 aan de Koning aangeboden.